Rakveres allkirjastati teist korda üle-eestiline koolirahu kokkulepe

Fotod: Tiit Poom

Täna alanud õppeaastal alustab kooliteed 165 000 õpilast. Et kooliseinte vahel valitseks sallimine, üksteisest hoolimine, austus ja toetav meeleolu, sõlmitakse igal õppeaastal koolirahu leping. Nii kuulutati ka täna, 1. septembril Rakvere linnas välja üle-eestiline koolirahu. Traditsiooniline üleriigilise koolirahu väljakuulutamise tseremoonia, mis tähistab uue õppeaasta algust, toimus juba kahekümne kuuendat korda. Rakvere linnal on olnud õppeaasta alguse puhul au allkirjastada koolirahu kokkulepe juba teisel korral.Koolirahu kokkulepe tähistab, et koolides valitseb koostegemise rõõm ja toetav keskkond, kus kõik koolipere liikmed märkavad, kuulavad, tunnustavad ja aitavad teineteist. Kokkulepe soodustab koostööd, pöörab tähelepanu õppimise ja õpetamise väärtustamisele ning vaimselt ning füüsiliselt turvalise koolikeskkonna loomisele ning hoidmisele. Kõik koolirahu liikumise partnerid, Rakvere linna ja kohalike koolide esindajad osalesid kokkuleppe allkirjastamises, et seda põhimõtet toetada ja innustada Eestimaa koolikogukonda selle mõtteviisiga liituma ning säilitama kogu haridusteel.Täna toimunud väljakuulutamise tseremoonia avas alates 2008. aastast koolirahu liikumist eestvedava Lastekaitse Liidu president Ene Tomberg. „Iga inimene on teistest erinev – nii oma mõtete, tunnete ja tausta poolest, mis annabki selle isikupära ja mida tuleb austada,“ rõhutas Tomberg tänavuses avakõnes ning kutsus noori üles aktiivselt kooliellu sekkuma. „Oma terava pilgu läbi suudate teha koolielu turvalisemaks ja sõbralikumaks – nii on teil seal hea ja huvitav olla!“ täiendas ta üleskutset.

Eelmise õppeaasta tiitli kandja Toila vald andis teatepulga üle tänavuse koolirahu linna linnapeale Triin Varekule, kes avaldas uhkust ja rõõmu, et koolirahu kokkulepe allkirjastatakse tänavu juba teist korda. “Rakvere on lastele ja noortele pakkumas rikkalikult huvitegevusvõimalusi ja saanud sellega heaks eeskujuks,” jagas linnapea. Ühtlasi rõhutas Varek, et rahu koolis algab austusest, kuulamisest ja ühisest soovist luua keskkond, kus kõik osapooled saavad õppida ja töötada parimal võimalikul viisil.” Rahu hoidmine, et kodus oleks hea, et koolis mõnus ja turvaline on meie igaühe ülesanne,” pani linnapea kõigile südamele.Pärast koolirahu väljakuulutamist rõhutas Haridus- ja teadusminister Kristina Kallas, et kool on koht, kus laps veedab suure aja oma päevast ning teadmisi saab omandada ainult sellises keskkonnas, kus õpilane tunneb ennast turvaliselt, õhkkond on sõbralik ja toetav. „See õppeaasta on väga eriline, sest esmakordselt alustavad kõik lapsed üle Eesti oma kooliteed 1. klassis eesti keeles,” sõnas minister ning jätkas: “Soovin, et me kõik pingutaks selle nimel, et neil lastel jääks sära silmadesse ja koolirõõm ei kaoks, et nad tunneksid end kogu koolitee vältel kindlalt, toetatult ja turvaliselt.” Soovides kõigile tegusat ja rõõmsat kooliaastat, andis minister mikrofoni noorte kätte.

Noorte nimel võttis sõna Rakvere Reaalkooli õpilane Diana Lorette Kumari, kes rõhutas, et kõik ootavad austust ja mõistmist ning seda nii enda kui ka teiste suhtes. “Noorte sõnul tähendab koolirahu neile, et ei ole norimist, kiusamist, vägivallatsemist, et aktsepteeritakse, et kõik on erinevad ja igal ühel on õigus olla tema ise,” jagas Kumari ning lisas: “Noored soovivad, et vanemad toetaksid oma lapsi ja nende soove.”

Eestimaa koolid korraldavad kogu õppeaasta vältel üritusi ja teevad järjepidevat tööd koolirahu missiooni täitmiseks. Koolirahu liikumise koostööpartnerid haridus- ja teadusministeerium, Eesti Õpilasesinduste Liit, MTÜ NÜ TORE, Integratsiooni Sihtasutus, SA Kiusamisvaba Kool, MTÜ Vaikuseminutid, MTÜ Lastekaitse Liidu programm „Kiusamisest vabaks!“ ja projekt „Targalt internetis“ aitavad koolidel luua ja hoida koolirahu ja koolirõõmu kättesaadavana õpilastele, õpetajatele, koolipersonalile ja lastevanematele.Eesti koolirahu sümbol siil on rahvajuttude ja lastekirjanduse põhjal õiglane ja sõbralik, heatahtlikult torisev loom. Koolisiil ei ole kuri, kuigi ta võib vahel oma okkad turri ajada, et kaitsta õiglust ja headust.

Koolirahu siil soovib kõigile kooliperedele turvalist, rahulikku ja sõbralike suhetega täidetud koolielu uueks õppeaastaks, mida saavutatakse üheskoos tegutsedes!

Koolirahu liikumisega on võimalik liituda igal ajal, külastades koolirahu.lastekaitseliit.ee.