Lastekaitse Liit toetab koostöös Sotsiaalkindlustusametiga Märjamaa laste heaolu valdkonna spetsialiste

10. september 2024

Täna ja homme koguneb Märjamaa Rahvamajas lapse heaolu toetav multidistsiplinaarne võrgustik Lastekaitse Liidu ja Sotsiaalkindlustusameti ühistööna läbiviidava koolituse „Koostöös lapse heaks“ raames. Uuenenud koolitusprogrammiga kahepäevasel koolitusel osaleb 19 laste heaolu valdkonnaga seotud spetsialisti.

Toimiv ja tõhus võrgustikutöö on aluseks abivajavate laste märkamisele, probleemide ennetamisele ja nende edukale abistamisele. Multidistsiplinaarse koostöö edendamine on Lastekaitse Liidu hinnangul oluline eelkõige seetõttu, et abivajavaid lapsi ja peresid õigeaegselt märgata ja neid terviklikult toetada.

Uuenenud kontseptsioon

Lastekaitse Liit on alates 2018. aastast läbi viinud 16 koolitust erinevates omavalitsustes üle Eesti. Koolituste kokkuvõtteks võib väita, et mured, millega võrgustikutöös silmitsi seistakse, on Eesti eri piirkondades üldjoontes samad. Koolitused näitasid, et haldusreformi käigus liidetud omavalitsustes on sujuva koostöö ja infovahetusega probleeme: osaliste ülesanded pole selged, puuduvad ühtsed regulatsioonid ja kokkulepped lapse kiireks ja asjakohaseks toetamiseks. Järelküsitluse andmeil mõjub koolitus hästi nii hoiakutele ja igapäevatööga seotule kui ka piirkonna võrgustikutööle tervikuna.

Alates 2024. aastast on võrgustikukoolituste kontseptsioon ja ülesehitus veidi muutunud, tuues nüüdsest võrgustikutöös kesksele kohale lastekaitsetöötaja. „Olles põhjalikult analüüsinud eelnevate võrgustikukoolitustel kogutud tagasisidet, jõudsime järeldusele, et koolituse põhiline fookuskese peaks olema just lastekaitsetöötaja“, sõnas Lastekaitse Liidu koostöö koordinaator Anneli Valner. Multidistsiplinaarsele koostöövõrgustikule tutvustatakse lastekaitsetöötaja rolli, juhtumikorralduse protsesse ja lapse abivajaduse hindamist. Valner kirjeldab, et lastekaitsetöötaja fookusesse seadmine annab võimaluse lapse heaolu võrgustikke enim aidata ja need efektiivsemalt tööle panna. „Suurem teadlikkus lastekaitsetöö sisust ja protsessidest aitab võrgustikus luua rolliselgust ning tagab edukama valdkonnaülese koostöö laste ja perede abistamisel,“ võtab ta mõtte kokku.

Koolitust korraldatakse koostöös Sotsiaalkindlustusametiga

Koolituse avas Sotsiaalkindlustusameti laste heaolu osakonna ennetusteenuse juht Heli Suvi, kes tõi olulisena välja tulevase lastekaitseseaduse muudatuse, mille eesmärk on tagada lastega töötavate spetsialistide ja lastekaitsetöötajate suurem koostöö abivajavate laste märkamisel ning abistamisel. Seaduseelnõuga täpsustatakse lapsega töötavate isikute teavitamiskohustust alates 2025. aasta jaanuarist. Sealjuures märkis Suvi, et Sotsiaalkindlustusamet on alustanud uuenenud teavitusvormi loomist, mis lihtsustaks teavitusprotsessi veelgi. Lisaks koolitavad spetsialiste Sotsiaalkindlustusameti laste heaolu osakonnast siseriikliku nõustamisteenuse juht Kristina Laul ja nõunik Maarja Kähr. Nende sõnul on esmatähtis just koolituse peamine alus – nimelt saavad koolituspäeva jooksul kõik võrgustikuliikmed astuda lastekaitsetöötaja kingadesse ning seeläbi paraneb rolliselgus ja koostöö lapse heaolu võrgustiku koostöös.

Võrgustiku koostöö arendamine

Koolituse teisel päeval on fookus just võrgustikuliikmete toimimisel meeskonnana. Seetõttu leiab aset Katrin Roosilehe juhitud ja just meeskonnatööd arendav koolitus. Katrin Roosileht on lõpetanud psühholoogia eriala Tartu Ülikoolis, omandanud kriisinõustaja ja superviisori kutse ning tegutsenud koolitajana üle 12 aasta.

Koolituse tulemusena suureneb võrgustikuliikmete arusaam lastekaitsetöö sisust, selginevad rollijaotused, paraneb infovahetus ja multidistsiplinaarne koostöö nii ennetustegevustes kui abivajavate lastega seotud töös on tõhusam. Koolitusel osalevad Märjamaa võrgustikuliikmed tõid juba esimesel koolituspäeval välja, et väga tore on kõik koos ühise laua taga olla ja näha suurt osa piirkonna koostööpartnereid, kellega on enamasti ühenduses oldud pigem telefoni teel või põgusalt nähtud vaid ekraanide vahendusel.

2024. aastal on kavas korraldada kokku 4 koolitust, Märjamaale lisaks veel Kehtnas, Harkus ja Hiiumaal. Koolitused toimuvad Sotsiaalministeeriumi strateegilise partnerluse projekti “Koostöös laste ja perede heaks” raames, koostöös Sotsiaalkindlustusametiga.