Kehtna vallas on olulised lapse abistamise põhimõtted varajane märkamine, õigeaegne teavitamine ja hoolivus

23.-24. septembril leiab aset järjekorras kaheksateistkümnes „Koostöös lapse heaks“ võrgustikukoolitus kohaliku omavalitsuse lastega tegelevatele spetsialistidele. Seekordsel koolitusel, mis toimub Järvakandi Avatud Noortekeskuses, osaleb kokku 20 spetsialisti Kehtna vallast. MTÜ Lastekaitse Liit on „Koostöös lapse heaks“ võrgustikukoolitusi läbi viinud alates 2018. aastast ning toetab seeläbi multidistsiplinaarset koostööd lapse heaolu võrgustikes.

Lastekaitse Liidu hinnangul on valdkonnaülese koostöö edendamine ja lapse heaolu koostöövõrgustike koolitamine omavalitsustes oluline just eelkõige ennetustöö aspektist. Kõigi lastega tegelevate spetsialistide panus on ääretult oluline, et ühiskonnas muutuvate probleemidega hakkama saada ning lapsi ja peresid õigeaegselt ja vajaduspõhiselt toetada. Multidistsiplinaarne koostöö abivajava lapse juhtumi lahendamisel on vajalik eelkõige selleks, et lapse aitamine oleks mitmekülgne ja terviklik. Last ümbritsevad inimesed moodustavad tugivõrgustiku, nende koostöö aitab kaasa märkamisele, ennetamisele, koostööle ja terviklikule toetamisele.

Ühise laua taga istudes jagasid võrgustikuliikmed, et olulised lapse abistamise põhimõtted on nende jaoks nii varajane märkamine, õigeaegne teavitamine kui ka hoolivus. Võrgustikuliikmed tõid välja, et lapsega töötades on kõige tähtsamal kohal laps, kuid väga oluline on ka pere kaasatus. Võrgustikuliikmete arutelude tulemusel selgus, et üldine võrgustikutöö toimib kohalikul tasandil edukalt ning teatakse, kelle poole abi saamiseks pöörduda ja kust abi otsida. Kõlama jäi ühe võrgustikuliikme mõttekäik, et ka headest asjadest võiks rohkem rääkida ja võrgustikuliikmeid edulugudega kursis hoida. „Muredest ja probleemidest räägitakse ju pidevalt, kuid rõõmuhetki vahetatakse harva,“ tõi üks koolitusel osalejatest esile.

“Koostöös lapse heaks” koolitusmudel

2024. aastal toimuvate koolituste fookuses on olnud lastekaitsetöö ja lastekaitsetöötaja roll oma töös. Lastekaitse Liidu koostöö koordinaator Anneli Valner kirjeldas, et uuenenud koolituse mudeli kohaselt tutvustatati ka seekordse koolituse esimesel päeval multidistsiplinaarsele koostöövõrgustikule lastekaitsetöötaja rolli, juhtumikorralduse protsesse ja lapse abivajaduse hindamist. Sellest andsid ülevaate Sotsiaalkindlustusameti laste heaolu osakonna siseriikliku nõustamisteenuse juht Kristina Laul ja nõunik Maarja Kähr. Samuti andis eesootavatest seadusemuudatustest valdkonnas ülevaate Sotsiaalkindlustusameti laste heaolu osakonna ennetusteenuse juht Heli Suvi. Koolituse teisel päeval ootab võrgustikuliikmeid ees meeskonnakoolitus, mille viib läbi psühholoog ja superviisor Katrin Roosileht.

Koolitused toimuvad Sotsiaalministeeriumi strateegilise partnerluse projekti “Koostöös laste ja perede heaks” raames, koostöös Sotsiaalkindlustusametiga.

Hea teada!

Lastekaitse Liit on veendunud, et lastekaitsetöötaja fookusesse seadmine annab võimaluse lapse heaolu võrgustikke enim aidata ja need efektiivsemalt tööle panna. Suurem teadlikkus lastekaitsetöö sisust ja protsessidest aitab võrgustikus luua rolliselgust ning tagab edukama valdkonnaülese koostöö laste ja perede abistamisel. Koolituse tulemusena suureneb võrgustikuliikmete arusaam lastekaitsetöö sisust, selginevad rollijaotused, paraneb infovahetus ning multidistsiplinaarne koostöö nii ennetustegevustes kui ka abivajavate lastega seotud töös on seega tõhusam.

Sel aastal on Lastekaitse Liidul koostöös Sotsiaalkindlustusametiga veel kavas kaks võrgustikukoolitust omavalitsustes, nendeks on Harku vald ja Hiiumaa. Enne Kehtna koolitust toimus “Koostöös lapse heaks” koolitus Märjamaa vallas, mille kohta saab lugeda Lastekaitse Liidu kodulehelt.