Viiendat aastat järjest toob lastekaitsetöötajate suvekool kokku üle saja spetsialisti

22. august 2024

Täna algab Ida-Virumaal kahepäevane lastekaitsetöötajate suvekool „Samal poolel – lapse poolel“, mis toob juba viiendat aastat järjest kokku enam kui sada lastekaitsetööga seotud spetsialisti üle Eesti – tänavu on registreerunuid enam kui 140. Seekordse suvekooli töötubade ja loengute fookuses on nii igapäevatööd puudutavad olulised teemakäsitlused, mille hulgas näiteks koostöö lapsevanemaga, kes kahjustab last, lähisuhtevägivald kui ka lastekaitsetöötaja enesehoid, et taastada oma sisemine tasakaal. Lastekaitsetöötajate suvekooli eesmärk on tunnustada ja väärtustada lastekaitsetöötajaid ning pakkuda neile täiendõppevõimalust mitteformaalses keskkonnas.

Suvekooli avasessioonil teevad ülevaate lastekaitse valdkonna tegevussuundadest Sotsiaalministeeriumi esindajad Helen Jõks ja Helen Alton. Osalejatele edastas oma tervitussõnad Sotsiaalkindlustusameti laste heaolu osakonna juhataja Ebeli Berkman, kes rõhutas praeguste keeruliste aegade valguses just koostöö olulisust: „Keerulistel aegadel on kõige tähtsam alati kokku hoidmine, üheskoos toimetamine, koostöö ja toetus, mida meie teineteisele saame pakkuda“. Ühtlasi avaldas Berkman tänulikkust lastekaitsetöötajatele, kellelt on tulnud Sotsiaalkindlustusameti laste heaolu osakonnale väga väärtuslikku sisendit, mis aitab tõhustada nii koostööd Sotsiaalkindustusametiga kui ka olla teineteisele edaspidi veelgi rohkem abiks. „Alati on lastekaitsetöötajad meie parimad ja suurimad partnerid, aitäh selle eest!“ lõpetas ta sõnavõtu.

Lastekaitsetöötaja kui asjatundlik abistaja

Iga lastekaitsetöötaja seisab selle eest, et kohalikus omavalitsuses saaksid lapsed ja pered asjatundlikku abi. Küll aga mõjutab lastekaitsetöötaja suutlikkust pidev töökoormuse kasv. Lastekaitsealaste juhtumite arv on viimaste aastate jooksul näinud tõusulaineid ning spetsialistide töökoormus suurenenud. Erinevad kriisid ja pidevad muutused on nõudnud spetsialistidelt meeletult pingutusi, ületunde ja paindlikkust, et ootamatutes oludes toime tulla ning pidevalt uute oludega kohaneda. Erinevatest uuringutest on selgunud, et lastekaitsetöötajate hinnangul soodustavad nende läbipõlemist ülekoormatus ja tööülesannete hägusad piirid, emotsionaalne kurnatus, negatiivne meediakuvand, ületunnitöö, puudulikud tugiteenused, vähene toetus töökohas, klientide negatiivne suhtumine, ebakindel tööõhkkond, paberitöö rohkus ning madal töötasu.

Tänavu rõhutas Lastekaitse liidu juhataja Varje Ojala oma kõnes, et tänavu kui maailm on laste jaoks ebastabiilne, konfliktne ja turvatunde puudumist on niivõrd palju, siis on eriti tähtis, et igal lapsel oleks kodus turvaline. “Ja kui vanemad ei suuda iseseisvalt turvalist keskkonda tagada, siis tihti on just lastekaitsetöötaja pere esmane koostööpartner, kes võrgustiku ja perega koostöös peaks lapse jaoks turvalise keskkonna suutma taasluua“ jätkas Ojala alustatud mõtet. Ühtlasi rõhutas ta: “Selleks, et lastekaitsetöötaja saaks aidata ja laste heaolu eest igas olukorras seista, peab tagatud olema ka tema enda heaolu, mis sõltub muuhulgas nii töökorraldusest ja -keskkonnast, väärilisest tasust, toetavatest tegevustest kui ka turvalisusest.” Just seetõttu on Lastekaitse liit jätkuvalt tegutsemas selle nimel, et lastekaitsetöötajaid ja nende heaolu selles vastutusrikkas ametis toetada.

Ekspertidest koolitajad

Lastekaitse liidu koordinaatori ja suvekooli peakorraldaja Anneli Valneri sõnul on suvekooli programm mitmekülgne ning selle eesmärk on pakkuda igaühele toetust – olgu see ühtekuuluvustunne, erialased teadmised või enesehoidu toetavad tegevused. „Meie soov on igati toetada ja aidata lastekaitsetööd tegevaid spetsialiste ja seda eriti just rasketel aegadel,“ kirjeldas Valner. Just seetõttu on ka tänavuse suvekooli üldloengute ja töötubade läbiviijate seas mitmeid eriilmelisi oma ala eksperte.

Teiste hulgas viivad töötubasid läbi näiteks Viljandi Haigla Laste- ja noorukitepsühhiaatria osakonna kliiniline psühholoog ja pereterapeut Heddi-Liis Laurits, MTÜ Vaikuseminutid koolitaja ja psühholoog Helena Väljaste ja meeskonna- ning juhtimiskoolitaja Andero Teras. Viimane neist on oma loengu nimetanud lühikoolituseks ning kirjeldanud seda järgnevalt: Koolitusel vaatame sisse kaasaegsesse ja rakenduslikku neuro- ja üldpsühholoogiasse, mis aitab hästi selgitada psüühika põhilisi tööprintsiipe. Olulisim neist ehk on, kuidas hoida oma aju tervist, kui tööalased konfliktid, erimeelsused ja ülekoormus ei ole alati juhitav. Lühikoolitusel otsime selgitusi inimese erinevatele käitumis- ja mõtlemismotiividele, et osata teha vahet, kunas võtta erimeelsuste lahendamisel kasutusele oskused konflikti- ja suhtlemispsühholoogiast ning kunas suunata rohkem energiat hoopis iseenda vaimse paindlikkuse ja emotsionaalse stabiilsuse arendamisesse.

Lähisuhtevägivallast ja sellest, mida lastekaitsetöötaja teemast teadma peaks, tuleb suvekooli rääkima Anne Haller, kes on hariduselt jurist ja lähisuhtevägivallaga valdkonnas töötanud juba alates aastast 2018. Praktilisi töötubasid tulevad suvekooli läbi viima ka mitmed Sotsiaalkindlustusameti spetsialistid. Kriisihooldusperede temaatikat avavad Sotsiaalkindlustusameti kriisi- ja erihooldusperede peaspetsialist Agnes Kulmar ja teavituse peaapetsialist Silja Kessler. Lasteabi teadete edastamisest kohalikule omavalitsusele kutsuvad lastekaitsetöötajaid kaasa mõtlema Sotsiaalkindlustusameti lasteabi teenuse juh Kai Hallik ja lasteabi teenuse juhtivspetsialist Marilin Küünarpuu. Praktilist töötuba lastekaitsetöötajate põhilisest töövahendist – STAR programmist viivad läbi Elerin Piiroja lasteabi tiimist, Marie Vildersen, Kristina Laul, Maarja Kähr ja Jane Koppel nõustamisteenuste talitusest. Kahjustava seksuaalkäitumisega lastest lastemajateenusel ja erinevatest hindamisvahenditest tuleb lastekaitsetöötajatele rääkima Sotsiaalkindlustusameti Lastemaja juhtivspetsialist Lilia Tkatš.

Erialaste töötubade kõrval on suvekooli osalejatel võimalus kaasa lüüa töötoas, kus õpitakse oma enda akusid laetuna hoidma, leevendada stressi läbi vibroakustilise heliteraapia Anne Tipner-Torni juhendamisel või osa võtta näiteks hoogsast trummi töötoast, mida juhendab muusik Rauno Vaher.

Suvekooli korraldab MTÜ Lastekaitse Liit ja koostöös Sotsiaalministeeriumi ja Sotsiaalkindlustusametiga. Suvekool viiakse ellu Sotsiaalministeeriumi strateegilise partnerluse projekti „Koostöös laste ja perede heaks!“ raames.