Pivarootsis kogunesid lapse õiguste huvilised noored üle-eesti

26.-27. augustil toimus Pivarootsis lapse õiguste saadikute suvekool, mis tõi kokku lapse õiguste huvilised noored üle-eesti. Tänavuse suvekooli keskmes oli meelerahu säilitamine, mille juures olid olulisel kohal lapse õigused ja noorte osalus. Suvekool pakkus noortele vanuses 13-17 aastat võimalust võtta enne kooli algust hoog maha ning otsida üheskoos teiste noortega lahendusi, et noorte kaasatust edendada.

Esimesel päeval toimunud töötoas, mida juhendas Kai-Melli Kapten, õpiti, kuidas enda mälu treenida, seoseid luua ning uut materjali paremini omandada. „Loeng andis mitmeid uusi nippe, kuidas asju lihtsamini meelde jätta kui lihtsalt tuupimine,“ kirjeldas laagris osalenud Saara. Järgnevalt rääkisid lapse õigustest ja huvikaitsest, suunasid noori arutelule ning viisid läbi grupitöö noorte jaoks olulistel teemadel Lastekaitse Liidu huvikaitse juht Helen Saarnik ja projekti „Targalt Internetis“ teavitustöö koordinaator Kerli Valner. Osalejate hulgas kerkisid esile kitsaskohad vaimse tervise ja haridusvaldkonnas. Näiteks pani noori muretsema asjaolu, et koolides puudub õpetus ja tugi, mis aitaks noortel ellu astuda ja igapäevaste väljakutsetega toime tulla. Lisaks märgiti, et hinnetel on liiga suur mõju võrreldes pingutustasemega ning probleemide puhul ei võeta õpilasi sageli tõsiselt ega nende arvamust arvesse. Väljakutsena mainiti psühholoogilise abi saamise keerukust või mure, et koolipsühholoogi juures käimised ei jää noorte arvates anonüümseks ning seetõttu kannatab usaldus spetsialisti suunal. Võimaliku lahendusena pakuti ühe noorterühma poolt välja, et psühholoogi vastuvõtt tuleks koolis muuta kohustuslikuks – sellisel juhul kaoksid hinnangud ja halvustav suhtumine psühholoogilise abi osas. Lisaks saavad seeläbi noored, kes ei julge iseseisvalt abi küsima minna, võimaluse anonüümselt oma muresid jagada. Ettepanek ja mõtteavaldus pälvis ka teiste rühmade heakskiidu ning toetuse.Esimese päeva lõpul kohtusid noored sotsiaalpedagoogi Pille Kriisaga, kes pakkus noortele vaheldust ja võimalust läbi loominguliste tegevuste puudutada olulisi teemasid. „Ei ole võimalik teha midagi kui me ei ole ennast meelestanud vähemalt üritama“, kirjeldas üks noor töötoas tema jaoks oluliseks saanud mõtet. Töötuba pani noori pärast praktilisi kogemusi mõtlema, kui palju kahjulikku mõju võib avaldada noore heaolule näiteks eeldamine ja sildistamine. Õhtu lõppes rõõmsate ühistegevuste, mängude ning aruteludega.

Teise päeva fookuses oli lapse õiguste saadikute võrgustiku arendamine ja eesmärgistamine. Arutelud ja grupitööd võtsid eest vedada Lastekaitse Liidu lapse õiguste saadikud ise, kes koostöös uute laagris osalevate ja lapse õiguste huviliste noortega mõlgutasid mõtteid jätkusuutlikuma kontseptsiooni loomise üle. Võrgustiku paremaks toimimiseks pakuti välja näiteks juhatuse loomine, meediatiimi moodustamine ja kindlama struktuuri loomine. „Oli niivõrd tore näha ja kuulda noorte endi nägemust, ideid ning ettepanekuid, mis saavad kindlasti aluseks edaspidises arendusprotsessis,“ kirjeldas lastekaitse liidu kommunikatsioonijuht Eliise Tiidussalu, kes koostöös saadikute eestvedaja Mia-Ly Läänesaarega jätkavad lapse õiguste saadikute võrgustiku arendamist ja laiendamist.

Lapse õiguste saadikute suvekool viidi ellu Sotsiaalministeeriumi strateegilise partnerluse projekti „Koostöös laste ja perede heaks!“ raames.

Loe rohkem:

Lapse õiguste saadikud

Kandideerimine lapse õiguste saadikuks