Arvamusfestival 2024: Laste andmeid peab kaitsma erilise hoolega

14. august 2024

Tänavusel Arvamusvestivalil arutlesid Lastekaitse Liidu lapse õiguste saadik Mia-Ly Läänesaar ja Targalt Internetis teavitustöö juht Kerli Valner tuleviku põlvkonna alal Andmekaitse Inspektsiooni korraldatud arutelul laste privaatsuse üle internetis. 

Arutelus “Lapse privaatsus kui vanema tahe” teadvustati üheskoos Õiguskantsleri Kantselei Laste ja noorte õiguste osakonna juhataja Andres Aru ja advokaadi Helen Häälega laste privaatsusega seotud probleeme ja kitsaskohti. Arutelu “Lapse privaatsus kui vanema tahe” juhtis asutuse koostöö valdkonna juht Maarja Kirss

Ühiselt leiti, et laste andmeid peab kaitsma erilise hoolega ning just lapsevanemad on need, kes peaksid tagama enda lapse õiguste kaitse ja otsused laste parimates huvides.
Kas ja kuidas on võimalik sellises olukorras arvestada alaealise tahet? Eksperdid leidsid, et lapse tahte saab välja selgitada teda kuulates ning temaga privaatsuse ja andmete jagamise teemat arutades. Oluline on lapsega arutada ja teha kokkulepped, mida, kellega ja kus jagada, leidsid arutlejad. Lisaks toodi esile, et enne internetis pildi avaldamist tuleb küsida nõusolekut fotol olevalt inimeselt. “Lapsevanemad võiksid küsida enne oma lapsest pildi või video avaldamist selleks temalt nõusolekut, jagas Kerli Valner, ning rõhutas seejuures: “Kui laps soovib lapsevanemast pildi üles panna, siis sooviks ju lapsevanem sellest samuti teadlik olla ning selleks enne nõusoleku anda”.

Lisaks selgitasid arutlejad, et kui lapsevanem kasutab digiseadmetes vanemliku kontrolli tööriistu (inglise keeles parental controls) või näiteks positsioneerimist võimaldavaid seadmeid ja rakendusi, siis tuleks  sellest  informeerida ka last. “Usalduslik suhe lapse ja lapsevanema vahel on väga oluline,” rõhutas Valner ning selgitas, et juhul kui  peres on usaldus ning mainitud teemadel arutatakse, siis julgeb laps ka küsimuste või murede korral lapsevanema poole pöörduda. “Mida vanemaks saab laps, seda rohkem vastutust ja vabadust võiks talle pakkuda,” põhjendas ta.

Tänases andmerikkas maailmas on privaatsuse küsimused järjest olulisemad ning valdkonna eksperdid olid arvamusel, et temaatiliste aruteludega tuleb kindlasti jätkata. Arutelul, mis oli suunatud nii noortele, lastevanematele kui ka kõigile teistele, kellele laste õiguste kaitsmine südamelähedane on, oli hoolimata tugevatest vihmahoogudest kuulamas paarkümmend aktiivselt kaasa mõtlevat täiskasvanut.

  • Nõu ja abi saavad nii lapsed kui ka vanemad Lasteabilt (www.lasteabi.ee, telefonil 116 111) ja Andmekaitse Inspektsiooni nõuandetelefonilt 56202341.
  • Temaatilist infot ja näiteks sotsiaalmeedia privaatsussätete seadmise juhised leiab veebilehelt www.targaltinternetis.ee.