Lapse õiguste saadik Elisabet Kruusmets Eurochildi konverentsil: “Loodan, et noored on kuuldud, nähtud ja näevad oma silmaga muutusi, mida nad on teinud”

Fotod: Eurochild Network

Juulikuu alguses toimus Maltal Eurochildi eestvedamisel ja koostöös Malta Heaolu Fondiga Eurochild’i noortekogu vahetuskohtumine ja konverents, kus osales Lastekaitse Liidu lapse õiguste saadik Elisabet Kruusmets. Kohtumine tõi Maltal kokku nii senised noortekogu liikmed, kelle volitused Eurochild’i noortekogus on lõppemas, kui ka tulevasse koosseisu kuuluvad noored.

 *Eurochildi noortekogu on valitud rühm noori, keda toetavad Eurochild’i liikmed eri Euroopa riikidest. Neil on nõuandlik roll Eurochildi mitmetes tegevustes ja otsustes.

Maltal toimunud kohtumisel said noored üksteisega tuttavaks, vahetasid kogemusi ning senised esindajad kogesid tähendusrikast lõppu ja uued esindajad inspireerivat algust. Kolme päeva jooksul osales endine esindajate rühm istungitel, mille keskmes oli noorte endi tagasiside ja hinnangud nende kaheaastasele tööle. Aruteludel oli noortel võimalus jagada teadmisi, tõsta esile seniseid saavutusi ning tugevdada kahe aasta jooksul loodud sõprussidemeid. Samal ajal alustasid uued liikmed kaheaastast teekonda Eurochildi noortekogus, tutvudes nii teineteise kui ka Eurochildi missiooni ja tulevikuplaanidega, mis aitas kaasa olulise rolli mõistmisele laste hääle esindajatena.

Üks kohtumise tipphetkedest oli koostöö sessioon, kus Eurochildi noortekogu töötas üheskoos välja lastesõbraliku versiooni “VOICE” projekti raportist. Loominguliselt võtsid noored kanda laste esindajate rolli ja tagasid seeläbi, et oluline teave internetiturvalisuse kohta oleks kättesaadav kõigile lastele. Lisaks osalesid liikmed sisukates mõttevahetustes. Endine noortekogu koosseis jagas seni omandatud teadmisi laste osalemise kohta uute liikmetega. Noortekogu vahetuskohtumine lõppes laste osalemise teemalise töötoaga Eurochildi liikmete konverentsil.Eestit on Eurochild’i noortekogus alates 2022. aastast esindanud Lastekaitse Liidu lapse õiguste saadik Elisabet Kruusmets, kelle sõnul on ta kahe aasta jooksul Eurochild’i noortekogusse kuuludes õppinud palju erinevate kultuuride ja lapse õiguste kohta ning arendanud avaliku esinemise oskust. Elisabet kõneles Maltal toimunud konverentsil, et kõige olulisem on tema jaoks olnud uued sõbrad ja inimesed, kellega ta on kahe aasta jooksul kohtunud ning võimalus jagada nii enda kui ka Eesti laste arvamust.Kruusmets avaldas tänulikkust, et tal oli võimalus juba 2022. aastal pidada avakõne lapse õiguste foorumil, kus ta sai puudutada nii oma isiklikku kogemust kui ka tõstatada riigis esinevaid väljakutseid vaimse tervise valdkonnas. “See oli suurepärane võimalus ja loodan,  et noored on kuuldud, nähtud ja näevad oma silmaga muutusi, mida nad on teinud ning et tulevasel Eesti esindajal on sama hea või isegi parem kogemus,” rääkis ta, ning lõpetas oma kõne üleskutsega: “Sellega ma nõuan, et kõik otsustajad kuulaksid noori ja mitte ainult, vaid teeks meiega ka koostööd ja tegutseks, sest muutusi loovad teod, mitte sõnad”.

Eestisse tagasi jõudes jagas Elisabet, et toimunud kohtumine jääb talle alatiseks meelde kui silmiavava ning inspireeriv kogemus. “Kuigi selle kohtumisega lõppes mu teekond Eurochildi noortekogus, nägin ma, millised töökad ja intelligentsed noored meie tööga jätkavad,” kirjeldas neiu. Eesti esindajana Eurochild’i noortekogus jätkab lapse õiguste saadik Tuule Pihol, kes on varasemalt Eesti noori esindanud ka ÜRO Lapse Õiguste Komitee istungil Genfis. Samuti ei ole lõppenud Elisabet Kruusmetsa teekond Eurochild’is, sest noored on töötanud välja uue grupi nimega Child Rights Defenders, kus endised liikmed saavad jätkata tööga, millega nad varasemalt Eurochild’is alustasid.

Loe rohkem: