Rakvere – koolirahu linn õppeaastal 2024/2025

Tuleva õppeaasta koolirahu tiitlikandja valiti sel aastal välja nelja kandidaadi seast. Selleks sai taas Rakvere – linn, kus kokkulepe allkirjastatakse juba teist korda.
1. septembril kuulutatakse linna keskväljaku laval koolialguse ürituse raames välja koolirahu 2024/2025.

Koolirahu on üle Eestiliselt välja kuulutatud alates aastast1999. Igaks õppeaastaks valitakse tiitlikandjaks üks linn või vald, kus 1. septembril toimub pidulik koolirahu väljakuulutamise tseremoonia. Alates 2008. aastast tegeleb liikumise eestvedamisega MTÜ Lastekaitse Liit. Koostööpartneritena on kaasatud Haridus- ja Teadusministeerium, Eesti Õpilasesinduste Liit, MTÜ NÜ TORE, Integratsiooni Sihtasutus, SA Kiusamisvaba Kool, MTÜ Vaikuseminutid ning viimastel aastatel on liikumisega ühinenud MTÜ Lastekaitse Liidu programm “Kiusamisest vabaks!” ja projekt “Targalt internetis”.

Varasematel aastatel on koolirahu välja kuulutatud Tallinnas, Tartus, Põltsamaal, Viljandis, Valgas, Narvas, Pärnus, Põlvas, Elvas, Jõgeval, Sillamäel, Kuressaares, Türil, Hiiumaal, Võrus, Keilas, Paides  ning eelmisel õppeaastal Tolia vallas.

Rakvere linnas kuulutati koolirahu välja esimesel korral viisteist aastat tagasi – 1. septembril  2009. Vahepealsel ajal on toimunud palju muutusi nii linna hariduselu meelsuses kui keelsuses, hoonestikus, õpikeskkonnas ning tegevuste põhisisus.
”Rakvere on Lääne-Virumaa süda – väärika ajalooga linn, mida iseloomustavad rikas kultuur ja ajalugu, kiire areng, omanäoline miljöö, atraktiivne elukeskkond ja mitmekülgsed ettevõtmised,” kiidab oma linna  abilinnapea Laur Kaljuvee.

  • 2024. aasta sügisel täitub 427 aastat hariduselu algusest Rakveres. Esimene kool avati  siin juba 1587. aastal.
  • 2022. aastal alustas tegevust unikaalne ja kaasaegne töö- ja tehnoloogiakeskus, kus tarkusi ja oskusi omandavad linna kõigi põhikoolide õpilased.
  • 2022. aastal avati uus riigigümnaasium.
  • 2022. aastast alustatakse koolipäevi munitsipaalkoolides ja riigigümnaasiumis kell 8.45.
    Sellega järgitakse teaduspõhist soovitust eelistada hilisemat aega kui kell 8, et vähendada laste stressitaset, parandada nende tervist ning õpitulemusi.
  • Rakvere noortel on võimalik osaleda rohkem kui poolesaja spordiklubi tegevuses, samuti paljudes teadus- ja tehnoloogiapõhistes programmides, harrastada erinevaid kunsti- ja kultuuritegevusi, alates balletist kuni näitlemiseni.

Koolirahu tiitli kandmise raames soovib Rakvere linn muuhulgas juhtida tähelepanu koostöö edendamisele lastevanemate, õpetajate ja õpilaste vahel, samuti laste ja noorte suuremale kaasamisele ning mitmekesisuse ja kaasatuse väärtustamisele. Laur Kaljuvee sõnul: “Terve Rakvere kogukond peaks olema seotud positiivse ja toetava õpikeskkonna loomisega ning kiusamise ja konfliktide ennetamisega.”

Koolirahu liikumisel on oma missioon: toetada põhimõtet, et koolikeskkond peaks olema füüsiliselt, sotsiaalselt ja vaimselt turvaline kogu koolipere jaoks. Tegemist pole ühekordse sündmusega, vaid koolirahu on mõtteviis ja oluline osa haridusteest. Selle nimel korraldavad koolid õppeaasta jooksul üritusi ja teevad järjepidevat tööd, et koolirõõm oleks kättesaadav õpilastele, õpetajatele, koolipersonalile ja lastevanematele. Koolirahu kokkuleppe allkirjastamine ongi kõige selle aluseks.

  • Üksteise märkamist, kuulamist ja tunnustamist.
  • Ühtehoidmist ja üksteise abistamist.
  • Kõigi koolielus osalejate kaasamist ja omavahelist koostööd.
  • Õppimise ja õpetamise väärtustamist.
  • Vaimse ja füüsilise tervise toetamist.
  • Turvalise koolikeskkonna loomist ja hoidmist.

Koolirahu liikumine innustab igas Eestimaa koolis valitsema sallivust, üksteisest hoolimist, austust, toetavat meeleolu ja koostegemise rõõmu. Mitte keegi ei tohiks olla kiusatud ei koolis ega väljaspool seda, samuti veebikeskkonnas. Kui see juhtub, peaksid teised üheskoos tegutsedes olema julged kiusatavat kaitsma ja toetama. Mitte ükski koolipere liige ei tohiks jääda kõrvale ega tunda end üksikuna, vaid peaks tundma end aktsepteeritu ja hinnatuna.

Lastekaitse Liidu juhataja Varje Ojala sõnul mängib meie igapäevastes tegemistes rahu seda suuremat rolli, mida rahutum on ümbritsev maailm. Seda ka koolikeskkonnas. “Üheskoos ja teadlikult tegutsedes, saame igasse koolipäeva tuua rahu, turvatunnet ja sõbralikke suhteid, saame tagada koolirahu.”

Koolirahu partnerid avaldavad tänu kõigile omavalitsustele, kes kandideerisid 2024/2025. õppeaasta koolirahu linna tiitlile, ja tunnustavad nende pingutusi selle nimel, et iga koolipere liige nende linnas või vallas tunneks end koolikogukonnas turvaliselt.

Eesti koolirahu sümbol – maskott Siil – ja Rakvere linn kutsuvad kõiki tähistama uue õppeaasta algust ning koolirahu väljakuulutamist pühapäeval, 1. septembril 2024 Rakvere keskväljakul, kus saab teoks kokkuleppe allkirjastamise tseremoonia ja toimuvad suur koolilaat, kontsert ning palju muid  tegevusi, mida lapsed koos peredega saavad septembrikuu esimesel nädalavahetusel nautida.

Kuidas Sinu kool saab liituda koolirahuga?

Loe koolirahu liitumisega ühinemisest siin