Koolirahu õppeaastal 2023/2024

6. juuni 2024

1. septembril 2023 kuulutati Toilas välja 2023/2024. õppeaastaks üleriigiline koolirahu. Toila Gümnaasiumis on koostöös koolirahu liikumise partneritega korraldatud erinevaid tegevusi nii õpilastele, õpetajatele kui lastevanematele.

  • SA Kiusamisvaba Kooli programmi KiVa raames toimusid Toila Gümnaasiumis õpetajatele ja lastevanematele mitmed teemakohased koolitused. Aasta jooksul keskenduti õpilastele toimunud KiVa tundides eelkõige väärtuskasvatusele, sotsiaal-emotsionaalsete oskuste arendamisele ja heade suhete loomisele klassis.
  • Programmi “Hooliv klass” raames õpetati Toila Gümnaasiumi 6.b klassile heade suhete hoidmist ja üksteisest hoolimist.
  • VEPA programmi kasutati alates sellest aastast nii algklassides kui põhikoolis. VEPA mentor külastas korduvalt tunde, korraldati VEPA-õpetajate kovisioon ning kool on saanud positiivse tagasiside selle kohta, et metoodika ka keskastme klassides juba toimib.
  • Programmi “Vaikuseminutid” raames läbisid Toila Gümnaasiumi õpetajad sel õppeaastal erikoolituse. Alustati vaikuseminutite spetsiifiliste tehnikate praktiseerimist, et tõhusamalt õpilasi, lapsevanemaid ning iseennast toetada.
  • Väärtuskasvatuse minuteid korraldas õpilastele kooli sotsiaalpedagoog Ingrit Toots, et süvendada koolis niisugust käitumiskultuuri, mis väärtustab õppimist ja õpetamist ning austust ja hoolimist nii laste kui täiskasvanute vastu.
  • MTÜ Lastekaitse Liidu projekti “Targalt internetis” töötubades arutleti 4.-6. klassides küberkiusamise ja internetis suhtlemise teemadel ja 7.-8. klassi õpilased said teadmisi oma andmete kaitsmisest ning turvalisest nutiseadme kasutamisest. Toila Gümnaasium on tänulik sisuka info jagamise ja tegevuste eest “Targalt internetis” koordinaatoritele Malle Hallimäele ja Kerli Valnerile ning koolitajale Anne Rosenbergile.
  • Lastekaitse Liidu programmi “Kiusamisest vabaks!” koordinaatorid Jaanika Reinik ja Aleksandra Avajõe-Põldviisid läbi kuuendatele ja seitsmendatele klassidele töötoad, kus teemadeks olid  suhted, emotsioonid, väärtused, ühtekuuluvustunne ja koosolemisrõõm.
    “Kiusamisest vabaks!” raames korraldati Toila Gümnaasiumis kahetunnine koolitus lastevanematele teemal „Lastevanemate mõju laste suhetele“. Loeng keskendus eelkõige erinevatele täiskasvanute käitumismustritele, mis mõjutavad laste omavahelisi suhteid ja klassi dünaamikat. Lisaks räägiti sellest, kui oluline on hoolitseda iseenda vaimse ja füüsilise tervise eest ning oskus hoida lastevanemate paarisuhet.

Lisaks erinevate projektide ja programmide tegevustele suurendasid ühtekuuluvustunnet ja tõid koosolemisrõõmu koolipereteemalised üritused ja ühistegevused: traditsiooniline jõululaat kooli hoovil, tänukontserdid, ühised õppekäigud, matkad kooliaasta lõpus, meresõidud, minigolfimängud, spordivõistlused, rahvatantsupeod, temaatiliste tähtpäevade tähistamine koolis.

Lastekaitse Liit tänab Toila Gümnaasiumit koolirahu liikumise raames tehtud koostöö ning liikumisse panustamise eest kõiki koostööpartnereid. Südamlik tänu igale täiskasvanule, kes pühendus sel õppeaastal kasvatamisele ja õpetamisele nii, et laste jaoks oli koolikeskkond turvaline ja koolirahu tagatud.

Toila Gümnaasiumi direktori Signe Ilmjärve ilus soovitus eestimaalastele järgmiseks õppeaastaks kõlab nii: “Leidke karahututel aegadel aega liikumiseks ja oma pere ning lähedastega suhtlemiseks. Hoidke sõpru ja tunnustage üksteist!”