Tänane “Samal poolel – lapse poolel” seminar keskendub lapse vaimse tervise toetamisele

24. november 2022

Täna, 24. novembril osaleb üle 130 lastega töötava spetsialisti Lastekaitse Liidu seminaride sarja “Samal poolel – lapse poolel” veebiseminaril. Koostöös Sotsiaalkindlustusameti laste heaolu osakonna ja Sotsiaalministeeriumiga korraldatav seminar keskendub sel korral laste vaimse tervise toetamisele.

Selleks, et abivajav laps saaks õigeaegselt ja asjakohast tuge, on vaja sujuvat koostööd, sealhulgas infovahetust. Laste vaimse tervise toetamise teemast tulenevalt on oluline roll kanda lastepsühhiaatritel, keda on tänases päevakavas lausa kolm: Piret Visnapuu-Bernadt, Reigo Reppo ja Anne Daniel-Karlsen. Teemadeks vastavalt väikelapse vaimne tervis, ennast kahjustav nooruk ja vägivallakogemus läbi lapse silmade.

Ühtlasi saavad osalejad ülevaate värskelt valminud õppematerjalidest, mille sisuks on kogemuspõhine tugi ning tutvustajaks Eesti Noorte Vaimse Tervise Liikumise eestvedaja ja Peaasi.ee koolitaja Merle Purre: “Kogemuspõhine tugi on suhestumise viis, mis aitab teisele inimesele tuge pakkuda või teiselt tuge saada, ja seda võimaldavad inimlikul tasandil jagatud kogemused – see, mis on meil teise inimesega ühist.

Sotsiaalministeeriumi vaimse tervise osakonna juhataja Anniki Lai annab ülevaate Eesti vaimse tervise süsteemi uuendamisest ning Sotsiaalkindlustusameti laste heaolu osakonna nõustamisteenuse talituse konsultant Annika Steinberg ja Türi valla lastekaitsespetsialist Leila Suits räägivad juhtumikorralduse läbiviimisest töös ennastkahjustava noorega. “Edu võti on koostöö!” tõi välja Leila Suits, kes jagab enda ettekandes muuhulgas positiivset toetuskogemust Sotsiaalkindlustusameti nõustamisteenuste konsultandiga. 

Seminari modereerib Sotsiaalkindlustusameti laste heaolu osakonna nõustamisteenuse talitluse peaspetsialist Tuuli-Brit Vaga.

“Oleme päevakava koostamisel lähtunud sellest, et laste vaimse tervise toetamise osas saaks iga osaleja kaasa mõne teadmise ja toimiva praktika, mida oma igapäevatöös rakendada,” ütles Lastekaitse Liidu koostöö koordinaator Eliise Tiidussalu. “Laste ja perede emotsionaalse heaolu toetamiseks võimaluste leidmine on vaieldamatult iga lastekaitsetöötaja oluline igapäevatöö osa, mistõttu on lastekaitsetöötajate julgustamine ja toetamine äärmiselt tähtis,” lisas Tiidussalu. 

Tegemist on järjekorras üheksateistkümnenda tasuta seminariga õigusalaste seminaride sarjas “Samal poolel – lapse poolel”, mis sai alguse juba 2013. aastal ning kus osaleb tavaliselt 100-200 lastekaitsetöötajat üle Eesti. Seminaride sari on suunatud lastekaitsetöötajate pädevuse tõstmisele ning seminare viiakse läbi Sotsiaalministeeriumi strateegilise partnerluse projekti “Koostöös laste ja perede heaks!” raames, Sotsiaalkindlustusameti ja Eesti Advokatuuri toel.

 


Loe lisaks