Tallinnas ja Helsingis toimus mitmepäevane Balti- ja Põhjamaade koostöökohtumine

Sel nädalal toimus Tallinnas ja Helsingis mitmepäevane Balti- ja Põhjamaade koostöökohtumine, mille eesmärk on laste osalusvõimaluste praktikate jagamine ja parendamine osalisriikides. Kohtumine toimus projekti “Koostöövõrgustik laste osaluse edendamiseks Balti- ja Põhjamaades” raames. 

Augustis alanud koostööprojekt laste osaluse edendamiseks keskendub laste kaasamise olulisusele otsustusprotsessides. Projektis toimub koostöö Eesti, Läti, Leedu ja ka Soome organisatsioonide vahel: MTÜ Lastekaitse Liit, Latvian Network for Child Welfare, Save the Children (Leedu), The Central Union for Child Welfare (Soome).  

Varasemalt on Baltiriikide koostöö lapse heaolu edendamisel olnud kesine, kuid tänu ühendavale Eurochildi võrgustikule on koostöö paranenud.  Lastekaitse Liidu ja Läti Lastekaitse Võrgustiku esindajad mõistsid, et meie olukord seoses lapse osalusõigusega otsustusprotsessides on sarnane ning kasulik oleks pead kokku panna ja ühiselt uusi ideid koguda. Lisaks kaasati partnerid ka Leedust. 

Lapse hääl Balti riikides – väljakutsed ja arenguvõimalused

Balti riigid seisavad jätkuvalt silmitsi mitmete sotsiaalsete väljakutsetega, mille hulgas nii migratsioon, majandusraskused, rahvastiku vananemine või kasvav ebavõrdsus. Eelmainitud väljakutsed mõjutavad eriti tugevalt laste ja noorte heaolu, mistõttu on vaja ka ka lapsi otsustusprotsessidesse ja aruteludesse kaasata.  

Vaatamata asjaolule, et laste osaluse tähtsus on ühiskonnas teadvustatud, seisab Baltimaade piirkond silmitsi mitmete takistustega. Väljakutseteks on  ühiskonna hoiakute parandandamine ja teadlikuse suurendamine lapse osalusõigusest, kõikide (sh vähemusgruppidesse kuuluvate) laste kaasamine ning  lapsesõbralike osalusmehhanismide puudulikkus.  

Valitsusväliste organisatsioonide koostöö riigiga on väljakutsete ületamiseks oluline ning rahvusvaheliste praktikate jagamine aitab leida lahendusi meie ühistele murekohtadele. 

Koostöökohtumised ja soov õppida Põhjamaadelt

Põhjamaad on näidanud positiivset eeskuju lapse osalusõiguse rakendamisel ning nende mitmekesised laste osalusvõimaluste mehhanismid toimivad ka praktikas.  

Balti- ja Põhjamaade koostööprojekti esmakohtumine toimus 13. augustil Tallinnas, kus Eesti, Läti ja Leedu organisatsioonidel oli võimalus omavahel tutvuda ning arutleda nii igapäevaste väljakutsete kui ka juba tehtud edusammude üle, seada tulevikueesmärke ning valmistada ette küsimused eelseisvaks koostöökohtumiseks Helsingis.  

14.-15. augustil käisid Lastekaitse Liidu esindajad Anneli Valner, Eliise Tiidussalu ja Helen Saarnik koos Läti ja Leedu organisatsioonidega külas Lastekaitse Keskliidul (iglise keeles The Central Union for Child Welfare) Soomes. Kohtumise eesmärk oli õppida Soome kogemustest ja luua Balti- ning Põhjamaade koostöövõrgustik. Balti riikide lapse õiguste huvikaitse organisatsioonide ühine eesmärk on luua keskkond, kus lapsed tunneksid end veelgi enam kaasatud ja kuulatuna. „On äärmiselt oluline anda võimalus kaasa rääkida ning võimendada nende laste häält, kes on nõus oma kogemust jagama ja meie ühiskonna arengule kaasa aitama,“ kirjeldas Lastekaitse Liidu huvikaitse juht Helen Saarnik, lisades, et üldine laste ja noorte kaasamine on paranenud, kuid siiski vähene. Lisaks selgitab Helen, et vaja on pöörata suuremat tähelepanu laste arvamuste kogumisele ja senisest enam koolitada laste ja noortega kokkupuutuvaid spetsialiste laste osalusõiguse aspektidest lähtuvalt. “Samuti on vaja pöörata rohkem tähelepanu sotsiaalselt tõrjutud laste ning vähemate võimalustega laste kaasamisele,” jagas ta. 

Soome parimaid praktikaid tutvustasid esindajad Lastekaitse keskliidust (Lastensuojelun Keskusliitto), asendushooldusel elavate laste huvikaitse organisatsioon Pesapuu (Pesäpuu), Save the Children Soome (Pelastakaa Lapset ry) ja osalust toetav organisatsioon Aeg Osaleda (Osallisuuden aika ry). 

Kahepäevane kohtumine andis palju ideid ja inspiratsiooni edasise rahvusvahelise koostöö jätkamiseks Balti- ja põhjamaades. 

Tulevikusuunad

Juba oktoobris toimub kohtumine Baltimaade ja Rootsi valitsusväliste organisatsioonide vahel. Kogutud teadmisi jagatakse siseriikikes võrgustikes ning loodetakse välja töötada parem siseriiklik praktika laste kaasamisel.  

Projekt Koostöövõrgustik laste osaluse edendamiseks Balti– ja Põhjamaades“ (PROF-25-41) on rahastatud Põhjamaade Ministrite Nõukogu Prosperous Future programmi raames, mis toetab piirkondlikku kodanikuühiskonna koostööd.